MIK-dagen 2022

Årets MIK-dag på Gotland har spelkunnighet som tema och dagen inleds med ett bredare anslag om MIK-frågorna, med mediestrategen och författaren Brit Stakston, utifrån det förändrade omvärldsläget med ett krig i Europa och ett nyligen genomfört val i Sverige. Under dagen kommer vi även att gästas av två föreläsare från institutionen för speldesign på Uppsala Universitet. Dr. Patrick Prax, som har arbetat med problematiskt spelande och spelberoende, kommer att föreläsa om den mörka och ljusa sidan av spel. Speldesignern och studierektorn på institutionen, Jakob Berglund Rogert, kommer berätta om speldesign som verktyg för lärande. Välkomna!

Program MIK-dagen på Gotland 2022
09.00 – 09.30 Registrering med macka.
09.30 – 09.45 Introduktion av Film på Gotland och Kulturskolan Gotland.
09.45 – 10.45 Föreläsning med mediestrateg Brit Stakston ”MIK i en föränderlig värld”.
10.45 – 11.00 Bensträckare med fika.
11.00 – 12.00 Fortsättning ”MIK i en föränderlig värld”.
12.00 – 13.00 Lunch på egen hand.
13.00 – 14.30 Föreläsning med Dr. Patrick Prax ”Den mörka och ljusa sidan av spelande”.
14.30 – 14.45 Bensträckare med fika.
14.45 – 16.15 Föreläsning med Jakob Berglund Rogert ”Speldesign som verktyg för lärande”.
16.15 – 16.30 Avslutning med Film på Gotland.

MIK i en föränderlig värld
I en föränderlig tid där allmänheten översköljs av information genom digitala medier är det viktigare än någonsin att stärka media- och informationskunnigheten. I år gästas MIK-dagen på Gotland av mediestrategen Brit Stakston som ger en överblick utifrån att Sverige nyss genomfört ett val med ett krig i vårt närområde. Hur påverkar digitala medier, med trollfabriker, näthat och påverkanskampanjer, opinionen och politiken i landet och hur kan vi stärka resiliensen i samhället och motverka polarisering?

Spelandets mörka och ljusa sida
Dr. Patrick Prax

Speldesign som verktyg för lärande
Jakob Berglund Rogert

Evenemanget är kostnadsfritt och riktar sig främst till pedagoger från Gotlands grund- och gymnasieskolor men alla som är intresserade av att fördjupa sina kunskaper inom MIK är välkomna!

Datum: Onsdag 2 november 2022.
Tid: 09.00 – 16.30 med paus för lunch kl 12.00.
Plats: Ljusgården, Rådhuset Visborg, Visby
Anmäl dig senast tisdag 1 november till: [email protected]
Observera att antalet platser är begränsat.

Om Brit Stakston
Brit Stakston är författare och mediestrateg med digitalisering som specialområde. Hon är kommunikationskonsult  och driver sedan 2014 egna byrån Stakston PR, läs mer på stakston.se. Hon har också grundat reportagesajten Blankspot tillsammans med journalisten Martin Schibbye. Brit sitter även i styrelsen för branschen Sveriges Tidskrifter och svenska Wikimedia.

Om Dr. Patrick Prax
Dr. Patrick Prax är universitetslektor vid institutionen för Speldesign, Uppsala Universitet. Han har en PhD i mediastudier vid institutionen för Informatik och Media. Hans fokusområde är hur spelare kan ändra spelen de spelar för att reflektera alternativa perspektiv av samhället och han har jobbat med problematiskt spelande och spelberoende.

Om Jakob Berglund Rogert
Jakob är studierektor vid institutionen för Speldesign, Uppsala Universitet. Han har drivit två spelstudios och på senare år kombinerat undervisning i speldesign med jobb som speldesignkonsult under ett flertal år.

MIK-dagen på Gotland arrangeras av Film på Gotland i samarbete med Biblioteken på Gotland, UAF och Kulturskolan Gotland.