MIK-dagen 2021

Årets MIK-dag på Gotland går i coronapandemins fotspår, vad händer när samhällen inför skarpa restriktioner, människor sätts i karantän och när allt mer av kommunikationen sker digitalt eftersom vi inte får träffas irl?

Årets MIK-dag på Gotland gästas av mediestrategen Brit Stakston och journalisten Martin Schibbye som genom projektet Blankspot ger en föreläsning ur ett globalt perspektiv om hur coronapandemin påverkat demokratifrågor och mänskliga rättigheter. Pandemin blev ett tydligt fall för MIK-frågor när fejkade nyheter om viruset fick stort genomslag, den digitala övervakningen av medborgare ökade och skolorna stängde. Journalisten Emanuel Karlsten gör en genomgång av vad de unga gör digitalt – och hur vi ska förstå och hantera det utan att i onödan moralisera eller distansera ungdomar och barn.

Program
09.30 – 10.00 Registrering
10.00 – 10.05 Introduktion av Film på Gotland
10.05 – 10.55 Föreläsning med mediestrategen Brit Stakston från Blankspot: Pandemi vs Demokrati
10.55 – 11.10 Bensträckare med kaffe
11.10 – 12.00 Föreläsning med journalisten Martin Schibbye från Blankspot: exemplet Etiopien
12.00 – 13.00 Lunch på egen hand
13.00 – 14.50 Föreläsning med journalisten Emanuel Karlsten: Vad gör de unga på nätet?
14.50 – 15.00 Avslutning med Film på Gotland

Pandemin vs Demokratin och exemplet Etiopien
I samband med att Blankspot gästar Gotland och Almedalsbiblioteket med utställningen “Pandemin vs demokratin” ger mediestrategen Brit Stakston och journalisten Martin Schibbye en föreläsning ur ett globalt perspektiv om hur coronapandemin påverkat demokratifrågor och mänskliga rättigheter. Pandemin blev ett tydligt fall för MIK-frågor när fejkade nyheter om viruset fick stort genomslag, den digitala övervakningen av medborgare ökade och skolorna stängde. I Etiopien gick det så långt att hela demokratiprocessen kom av sig när valen i landet sköts upp på obestämbar tid och medborgarna istället gick ut i krig.

Vad gör de unga på nätet?
Journalisten Emanuel Karlsten gör en genomgång av vad de unga gör digitalt – och hur vi ska förstå och hantera det. Vi tittar på fenomen, hur saker sprids, hur en ny medievärld tar form och hur vi ska hantera det utan att i onödan moralisera eller distansera ungdomar och barn.

Datum: Onsdag 3 november 2021.
Tid: 10.00 – 15.00 med paus för lunch kl 12.00.
Plats: Ljusgården, Rådhuset Visborg, Visby
Anmäl dig senast tisdag 2 november till: sandra.froberg@gotland.se

Observera att antalet platser är begränsat.
Evenemanget är kostnadsfritt och riktar sig främst till pedagoger från Gotlands grund- och gymnasieskolor men alla som är intresserade av att fördjupa sina kunskaper inom MIK är välkomna.

Om Blankspot
Blankspot är en nyhetssajt gör reportage från Sveriges och världens vita fläckar. Genom att utmana gränserna mellan inrikes och utrikes, online och offline och mellan producent och konsument, ger de sina prenumeranter nya perspektiv på världen i dag. Blankspot har blivit nominerad till och vunnit flera fina priser. Däribland Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare, Sveriges Radios journalistikpris Medieormen samt vunnit Stora Publishingpriset 2016. När Sveriges bästa sajter koras av IDG i Topp 100-listan har Blankspot varit med bland topp 5 i kategorin tidskrifter under tre år. Läs mer på blankspot.se.

Om Brit Stakston
Brit Stakston är författare och mediestrateg med digitalisering som specialområde. Hon har en bakgrund som chef för CIU, Centrum för Internationellt Ungdomsutbyte, och PR-konsult och driver sedan 2014 Stakston PR, hon är även VD för Blankspot. Läs mer på stakston.se.

Om Martin Schibbye
Martin Schibbye är journalist, redaktör och författare med särskilt fokus på internationella frågor. Han har under flera år verkat som utrikesreporter, främst i Asien och är flerfaldigt prisbelönad, bland annat med Martin Luther King-priset 2017 och Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne 2012. Läs mer på martinschibbye.se.

Om Emanuel Karlsten
Emanuel Karlsten är journalist och programledare med särskilt fokus på sociala medier. För sin coronabevakning ”Coronaveckan som gått” fick han Stora Journalistpriset 2020 som årets förnyare. Han är ordförande i Medieakademin och driver Sveriges största podd om medier, Mediepodden. Läs mer på emanuelkarlsten.se.

MIK-dagen på Gotland arrangeras av Film på Gotland i samarbete med Biblioteken på Gotland, UAF och Kulturskolan Gotland.