Från livesänd opera till 3D-bio

Gotland har elva fullt utrustade biografsalonger utspridda runtom på ön, från före detta ladan Burgsviks bio i söder till den strandnära Sudersandsbion på Fårö. I Visby finns både arthouse-pärlan Folkets Bio Visby och SF-biografen Biostaden Borgen. 

Bio i badparadiset

Sudersandsbion på Fårö, där Ingmar Bergman en gång kontrollerade sina dagstagningar, är öppen sommartid och enstaka helger och visar allt från klassiker till vanlig repertoarfilm.

Bergmans egen biograf

Bergmans biograf ligger på Dämba, Fårö. Här tittade Ingmar Bergman på bio dagligen klockan 15.00. Han satt alltid i stolen längst till vänster. Den med fotpallen.

POPCORN,GEMENSKAP OCH EN LYCKAD DEJT

Apropå biografer på Gotland pushar vi gärna för boken Från lada till salong. En bok av Journalisten Annika Maruzars, fotografen Anna Ericsson och formgivaren Barbro Tryberg Boberg. Boken beskriver Gotlands tolv biografer, utspridda från Fårö i norr till Burgsvik i söder. Där alla har sin alldeles egen speciella charm. Boken berättar deras historia från starten i filmens barndom och fram till i dag. Boken finns att köpa i butik.

Biomuseum och ungfilmstudio

Öns biografer har skiftande bakgrund. I socknarna När, Garda och Katthammarsvik ligger bion inrymda i bygdegårdarna, andra är gamla lador som rustats till biosalonger så tidigt som på 30-talet. Hemse, Visby (Folkets bio Visby) och Klintehamn har dessutom populära filmstudioverksamheter.

Katthviks bio i Östergarn är ”adopterad” av dokumentärfilmaren Rainer Hartleb och regissör Margareta Garpe och har även en aktiv kulturförening (som lockar allt från modevisningar till spännande föredrag) och ett eminent litet biomuseum som huserar i lokalerna. Här kan man få komma på sopp-bio, med soppa och paus i filmen eller mellan två filmer. En tradition som kom sig av att bion tidigare haft bara en 35-mm projektor som krävde en paus då man var tvungen att byta filmrulle. ”Pausen var ju nästan det viktigaste, då man träffades och pratade med grannar och bekanta. Så efter att den digitala projektorn så införde vi en paus med flit”, berättar Erik Hoffstedt, en av biografens eldsjälar.

Liveopera, knattefilm och filmer från hela världen

Folkets bio Visby på Adelsgatan mitt i affärsstråket drivs av medlemmar i en idéell förening som visar film från när och fjärran tre-fyra gånger i veckan och dessutom har knattefilm, livesändningar och filmhelger med olika teman. Här brukar Film på Gotland samarrangera den existensiella filmklubben ”Ikon” och kortfilmfestivalen Quickpix. Ibland kan man även gå på konserter och teater här. Är du filmälskare och vill bli aktiv medlem kan du bli tex salongspersonal eller få visa film ifrån maskinrummet då du också får en maskinistutbildning. Och se massor av film gratis förstås!

Det senaste från Hollywood

Biostaden Borgen i Visby ägs och drivs av Svenska Bio (med den fina karaktäristiska uggleskylten) och är en SF-anknuten biograf med hela fyra salonger, varav en utrustad med 3D. Här visas bland annat det senaste från Hollywood och genrefilm som action, skräck och drama. Även svenska filmer dyker då och då upp på repertoaren.