Bergman, Tarkovsky, Miyazaki

Filmare och konstnärer har i alla tider lockats till Gotlands särpräglade landskap. Victor Sjöström, Ingmar Bergman, Andrej Tarkovskij, Kenneth Branagh, Olle Hellbom, Roy Andersson, Hayao Miyasaki, Lars Norén och Suzanne Osten är bara några av dessa. Gotland har ett omfattande och rikt filmarv som ständigt fylls med produktioner som spelas in på ön.

Ingmar Bergman

Fårö på norra Gotland var platsen där Bergman valde att leva & arbeta under en stor del av sitt liv. Han kom till Fårö med viss skepsis i sökandet efter inspelningsplatser till Såsom i en spegel i början av 60-talet. Mötet med ön blev överväldigande. “Om man vill vara högtidlig kan man säga att jag hade funnit mitt hem, mitt verkliga hem. Vill man vara lustig kan man tala om kärlek vid första ögonkastet.” (Ingmar Bergman, citat ur Laterna Magica)

Bergman kom att spela in sex långfilmer, en TV-serie och två dokumentärfilmer på Fårö. I samband med inspelningen av Persona (1966) köpte Bergman ett stycke mark på Fårö. Där byggde han sitt hus och bodde så ofta han kunde fram tills 2003 då han blev “fårögubbe” för gott. Idag ligger Ingmar begravd på kyrkogården invid Fårö kyrka med utblick över havet.

Andrei Tarkovsky

Den ryske filmskaparen Andrej Tarkovskijs sista film Offret spelades in på Närsholmen på Gotland år 1985. Filmen, som hade Erland Josephson i huvudrollen och Sven Nykvist som fotograf vann Grand Prix i Cannes 1986. Filmen var ursprungligen tänkt att spelas in på Fårö men då Tarkovskij var rysk medborgare tilläts han inte tillträde till Fårö, som på den tiden var militärt skyddat område. Filmen är ett konstnärligt testamente om människans inneboende möjligheter och handlar om en annalkande katastrof som hotar mänskligheten.

Hayao Miyazaki

1971 reste den japanske regissören Hayao Miyazaki till Europa för att få inspiration till en filmatisering av Pippi Långstrump. Visby var ett av målen för resan. Projektet med Pippi lades tyvärr på is men inspirationen från Visby vaknade till liv under produktionen av filmen Kikis Expressbud. I den animerade filmen från 1989 flyger den unga häxan Kiki på sin kvast till en främmande stad för att göra lärlingspraktik. Filmen, som regisserades av Hayao Miyazaki (Spirited Away, Det levande slottet, Min vän Totoro mfl) är en av världens mest sedda barnfilmer. Visby innerstads miljöer har varit en viktig inspiration för den fiktiva staden Korikos miljöer. Ett stort antal människor reser årligen till Visby enbart för att se de miljöer som finns avbildade i filmen.

Bergman & Fårö