Sveriges roligaste och mest opretentiösa filmtävling!

Noomaraton 

Noomaraton – den nationella filmtävlingen på tid, har arrangerats sedan år 2000. Tävlingen är öppen för alla oavsett ålder och filmerfarenhet och du har 24 timmar på dig att göra en film. Det enda du får veta är tre platser, tre föremål och ett tema!

Om filmen
Den färdiga filmen får vara högst 5 minuter utifrån kriterierna som offentliggörs vid starten av tävlingen. Ett filmlag får bestå av 1-4 personer bakom kameran, framför kameran kan ni vara flera. Filmen får skapas med valfri teknik och alla genrer är välkomna. Vill ni använda musik i filmen ska den vara egenkomponerad eller clearad, det vill säga filmlaget måste ha införskaffat rättigheter av upphovsmakaren för att använda musiken i filmen. Fri katalogmusik (t.ex. från iMovies ljudarkiv) kan också användas. Även bildmaterial ska vara egenskapat, clearat eller komma från fritt arkiv.
Varje tävlande lag får, exakt samtidigt, veta årets tema och de tre platser och tre föremål som ska vara med i filmen. Deadline för att skicka in den färdiga filmen är exakt 24 timmar efter att kriterierna skickats ut.

Om tävlingen:
Runt om i landet arrangeras regionala uttagningar och festivaler där två bidrag från varje region får tävla i den stora riksfinalen för Noomaraton den 3 oktober med chans att vinna 10.000 kronor. Alla Noofilmer som produceras på Gotland visas under den gotländska filmfestivalen QuickPix! i september och vinnaren får vara med och tävla nationellt. .

Om juryn:
En regional jury på Gotland ser alla filmer och väljer ut de två vinnarfilmerna från Gotland. Juryn bedömer tävlande filmer utifrån följande kriterier:

– Berättelsens förmåga att gripa sin publik
– Hur väl filmen speglar kriterierna
– Filmiskt hantverk

Det viktigaste är att förutsättningarna (tema, platser och föremål) fyller en funktion för handlingen och visualiseras, teknisk kvalitet kommer längst ner. Juryn i riksfinalen har samma kriterier.

Information om Noomaraton 2021 kommer i augusti. 

Läs mer om tävlingen och se tidigare vinnarfilmer på www.noomaraton.se

Vid frågor kontakta:
[email protected]