Filmer som beviljats stöd 2019

Beviljade stöd kvartal 1 2019

Följande filmprojekt har fått stöd av Film på Gotland vid årets första ansökningsomgång:

Försvunnen 1972
År 1972 inleds den störa brottsutredning som polismyndigheten på Gotland skådat och 47 år senare är försvinnande av Sven Sjögren fortfarande en ouppklarad gåta. Denna dokumentär tar itu med omständigheterna kring Sjögrens försvinnande och hur det påverkade människorna i hans omgivning. (David Andersson Media AB. Utvecklingsstöd 7000 kr, )

Mobilis in mobili
Mobilis in mobili är en installation med flera filminslag. VR-teknik, 3D-animation och low tech-tekniker blandas. Bland annat får vi möta en animerad, interaktiv, självspelande bok, följa med på en undervattensresa och åter möta de kaninerna från Kristina Franks och Mervi Kekorainens förra film, 2Rabbits. (Kristina Frank. Utvecklingsstöd 15 000 kr)

Noor
Kortfilmen Noor handlar om en ung invandrarkille vars storebror hamnar i fängelse. Plötsligt blir det Noor som måste ta ansvar för sin mamma och för sig själv. (Rumblewood AB, utvecklingsstöd 7000 kr)

Fårödokument 2019
Fåröborn David Ruthström vill resa i Ingmar Bergmans fotspår och göra en dokumentär om Fårös människor, djur och natur. (David Ruthström, utvecklingsstöd 5000 kr)

Magnus Dahlbäck
Konstnären och scenografen Magnus Dahlbäck experimenterar gärna med animation och foto. I denna kortfilm vill han försöka förmedla hur det är att leva med depression. Mer än att berätta en handling kommer animationen att utforska en känsla. (Magnus Dahlbäck, arbetsstipendium 5000 kr).

Totalt inkom tio ansökningar under det första kvartalet.
Film på Gotland har totalt ungefär 180 000 kr per år att fördela i stöd till kort- och dokumentärfilm.

Beviljade stöd kvartal 2 2019

Följande filmprojekt har fått stöd av Film på Gotland vid årets andra
ansökningstillfälle:

Försvunnen 1972
Dokumentärfilm om en man som spårlöst försvann från Lummelunda år 1972. Ett försvinnande som fortfarande präglar människorna som fanns i hans närhet. Har tidigare beviljats ett mindre utvecklingsstöd. Gustav Melén producerar och David Andersson fotar och regisserar. (10 000 i produktionsstöd)

Hollow
Yahya Jama beviljades utvecklingsstöd på 2000 för manusbearbetning av kortfilmen Hollow. Filmen är ett drama om taxichaufför som möter en mystisk flicka och är tänkt att bli en serie om fyra kortfilmer som tillsammans bildar en helhet, men ändå fungerar fristående från varandra. (2000 kronor i utvecklingsstöd)

I min mammas trädgård
Idé och regi av Ina Porselius. Filmen är en dokumentär om Inas mamma och mötet med Inas konstnärsvän Gabriella Forzelius. Temat är klasskillnader och vad som kan uppstå när personer från olika världar möts.  Vad händer om Gabriella gör en konstutställning i mammans trädgård? Filmen hade premiär på Destinys ateljéer i Oslo. (10 000 i produktionsstöd)

Sammetskostymen
Regi av Ing-Marie Tellström. Sammetskostymen är en 25 minuter filmatisering av Anna-Kajsa Hallgards novell ”Sorken”. Spelas in på gutamål. Historien handlar om en liten klen pojke vars mamma är änka. Nu ska de på besök hos släktingar och där finns en man som uppvaktar mamman. Det tycker pojken inte om. Inte farfar heller.  Inspelning i augusti 2019.
(10 000 i produktionsstöd)

Vattnet
Karin Kickan Holmberg & Pauline Wolff beviljas utvecklingsstöd för att skriva manus till en TV-serie i 8 delar. Serien handlar om hur världsarvet Visby hotas. Klimatförändringar har orsakat torka i stort sett i hela Europa, även på Gotland. En vattenåder hittas under Visby innerstad som måste rivas för att man ska kunna komma åt den. (10 000 i utvecklingsstöd)

Reptilhjärnan
Producent Cecilia Björk och regissör Elisabeth Marjanovic Cronwall
planerar en kortfilm, utvecklad ur långfilmsmanuset Jag AB. Inspelningen sker under vinter-vår 2019/20 på Gotland och i Stockholm. Vi får följa jobbcoachen Jakob som drabbas av tvivel på om det han håller på med är vettigt. I en krissituation är han inte den man han trodde sig vara. Jakob är en av karaktärerna i Jag AB.
(utvecklingsstöd 10 000)

Starke
Regi: Ottilia Wahl. Starke utspelar sig i hästmiljö och handlingen består av två parallella narrativ som vävs ihop. I centrum står Edvin. Som ung var han med om ett trauma när hans ponny blev påkörd. Efter det vill han inte ha med hästar att göra. Det leder till en ständig konflikt med hans flickvän Alma som älskar hästar. En dag försvinner Alma i skogen under en ridtur. Edvin måste övervinna sig själv för att hjälpa Alma.
(utvecklingsstöd 10 000).

Totalt inkom tio ansökningar under andra kvartalet 2019

Beviljade stöd kvartal 3 2019

Följande filmprojekt har fått stöd av Film på Gotland vid årets tredje ansökningsomgång:

Starke
Manus och regi av Ottilia Wahl som tidigare fått utvecklingsstöd för samma projekt. Starke är ett drama i hästmiljö och handlar om Edvin, en ung man som måste övervinna sin rädsla för att rädda sin flickvän. Filmen ör under postproduktion och väntas ha premiär i mars 2020.
(produktionsstöd 10 000 kr)

Invisble islands
Karolina Pajak
En kort dokumentär som inspirerats av Italo Calvinos bok Osynliga städer. I boken skildras städer via teman, t ex Städer och minnet, Städer och längtan, Städer och döden I slutändan verkar samma stad beskrivas. På samma sätt vill Pajak utforska olika perspektiv och visualisera olika av Gotland. Söker utvecklingsstöd för att arbeta fram en struktur och göra en kort pilot. (utvecklingsstöd 10 000)

Reptilhjärnan
Producent Cecilia Björk, regi Elisabeth Marjanovic Kronwall.
Har tidigare beviljats utvecklingsstöd och har nu utvecklat manus och påbörjat förproduktionen.  Reptilhjärnan
  ska ses som ett verk i sin egen rätt men också som en del av långfilmen Jag AB. Huvudkaraktären Jakob finns med i båda filmerna.
(produktionsstöd 10 000)

Thomas
Regi: Gustav Cavallin
En kort dokumentär om Tomas på Kuten Bensin, på Fårö.
(utvecklingsstöd 5000)

Totalt inkom nio ansökningar under det tredje kvartalet.
Film på Gotland har totalt ungefär 180 000 kr per år att fördela i stöd till kort- och dokumentärfilm.