Filmer som beviljats stöd 2019-2020

Beviljade stöd kvartal 1 2019

Följande filmprojekt har fått stöd av Film på Gotland vid årets första ansökningsomgång:

Försvunnen 1972
År 1972 inleds den störa brottsutredning som polismyndigheten på Gotland skådat och 47 år senare är försvinnande av Sven Sjögren fortfarande en ouppklarad gåta. Denna dokumentär tar itu med omständigheterna kring Sjögrens försvinnande och hur det påverkade människorna i hans omgivning. (David Andersson Media AB. Utvecklingsstöd 7000 kr, )

Mobilis in mobili
Mobilis in mobili är en installation med flera filminslag. VR-teknik, 3D-animation och low tech-tekniker blandas. Bland annat får vi möta en animerad, interaktiv, självspelande bok, följa med på en undervattensresa och åter möta de kaninerna från Kristina Franks och Mervi Kekorainens förra film, 2Rabbits. (Kristina Frank. Utvecklingsstöd 15 000 kr)

Noor
Kortfilmen Noor handlar om en ung invandrarkille vars storebror hamnar i fängelse. Plötsligt blir det Noor som måste ta ansvar för sin mamma och för sig själv. (Rumblewood AB, utvecklingsstöd 7000 kr)

Fårödokument 2019
Fåröborn David Ruthström vill resa i Ingmar Bergmans fotspår och göra en dokumentär om Fårös människor, djur och natur. (David Ruthström, utvecklingsstöd 5000 kr)

Magnus Dahlbäck
Konstnären och scenografen Magnus Dahlbäck experimenterar gärna med animation och foto. I denna kortfilm vill han försöka förmedla hur det är att leva med depression. Mer än att berätta en handling kommer animationen att utforska en känsla. (Magnus Dahlbäck, arbetsstipendium 5000 kr).

Totalt inkom tio ansökningar under det första kvartalet.
Film på Gotland har totalt ungefär 180 000 kr per år att fördela i stöd till kort- och dokumentärfilm.

Beviljade stöd kvartal 2 2019

Följande filmprojekt har fått stöd av Film på Gotland vid årets andra
 ansökningstillfälle:

Försvunnen 1972
Dokumentärfilm om en man som spårlöst försvann från Lummelunda år 1972. Ett försvinnande som fortfarande präglar människorna som fanns i hans närhet. Har tidigare beviljats ett mindre utvecklingsstöd. Gustav Melén producerar och David Andersson fotar och regisserar. (10 000 i produktionsstöd)

Hollow
Yahya Jama beviljades utvecklingsstöd på 2000 för manusbearbetning av kortfilmen Hollow. Filmen är ett drama om taxichaufför som möter en mystisk flicka och är tänkt att bli en serie om fyra kortfilmer som tillsammans bildar en helhet, men ändå fungerar fristående från varandra. (2000 kronor i utvecklingsstöd)

I min mammas trädgård
Idé och regi av Ina Porselius. Filmen är en dokumentär om Inas mamma och mötet med Inas konstnärsvän Gabriella Forzelius. Temat är klasskillnader och vad som kan uppstå när personer från olika världar möts.  Vad händer om Gabriella gör en konstutställning i mammans trädgård? Filmen hade premiär på Destinys ateljéer i Oslo. (10 000 i produktionsstöd)

Sammetskostymen
Regi av Ing-Marie Tellström. Sammetskostymen är en 25 minuter filmatisering av Anna-Kajsa Hallgards novell ”Sorken”. Spelas in på gutamål. Historien handlar om en liten klen pojke vars mamma är änka. Nu ska de på besök hos släktingar och där finns en man som uppvaktar mamman. Det tycker pojken inte om. Inte farfar heller.  Inspelning i augusti 2019.
(10 000 i produktionsstöd)

Vattnet
Karin Kickan Holmberg & Pauline Wolff beviljas utvecklingsstöd för att skriva manus till en TV-serie i 8 delar. Serien handlar om hur världsarvet Visby hotas. Klimatförändringar har orsakat torka i stort sett i hela Europa, även på Gotland. En vattenåder hittas under Visby innerstad som måste rivas för att man ska kunna komma åt den. (10 000 i utvecklingsstöd)

Reptilhjärnan
Producent Cecilia Björk och regissör Elisabeth Marjanovic Cronwall
planerar en kortfilm, utvecklad ur långfilmsmanuset Jag AB. Inspelningen sker under vinter-vår 2019/20 på Gotland och i Stockholm. Vi får följa jobbcoachen Jakob som drabbas av tvivel på om det han håller på med är vettigt. I en krissituation är han inte den man han trodde sig vara. Jakob är en av karaktärerna i Jag AB.
(utvecklingsstöd 10 000)

Starke
Regi: Ottilia Wahl. Starke utspelar sig i hästmiljö och handlingen består av två parallella narrativ som vävs ihop. I centrum står Edvin. Som ung var han med om ett trauma när hans ponny blev påkörd. Efter det vill han inte ha med hästar att göra. Det leder till en ständig konflikt med hans flickvän Alma som älskar hästar. En dag försvinner Alma i skogen under en ridtur. Edvin måste övervinna sig själv för att hjälpa Alma.
(utvecklingsstöd 10 000).

Totalt inkom tio ansökningar under andra kvartalet 2019

Beviljade stöd kvartal 3 2019

Följande filmprojekt har fått stöd av Film på Gotland vid årets tredje ansökningsomgång:

Starke
Manus och regi av Ottilia Wahl som tidigare fått utvecklingsstöd för samma projekt. Starke är ett drama i hästmiljö och handlar om Edvin, en ung man som måste övervinna sin rädsla för att rädda sin flickvän. Filmen ör under postproduktion och väntas ha premiär i mars 2020.
(produktionsstöd 10 000 kr)

Invisble islands
Karolina Pajak
En kort dokumentär som inspirerats av Italo Calvinos bok Osynliga städer. I boken skildras städer via teman, t ex Städer och minnet, Städer och längtan, Städer och döden I slutändan verkar samma stad beskrivas. På samma sätt vill Pajak utforska olika perspektiv och visualisera olika av Gotland. Söker utvecklingsstöd för att arbeta fram en struktur och göra en kort pilot. (utvecklingsstöd 10 000)

Reptilhjärnan
Producent Cecilia Björk, regi Elisabeth Marjanovic Kronwall.
Har tidigare beviljats utvecklingsstöd och har nu utvecklat manus och påbörjat förproduktionen.  Reptilhjärnan
  ska ses som ett verk i sin egen rätt men också som en del av långfilmen Jag AB. Huvudkaraktären Jakob finns med i båda filmerna.
(produktionsstöd 10 000)

Thomas
Regi: Gustav Cavallin
En kort dokumentär om Tomas på Kuten Bensin, på Fårö.
(utvecklingsstöd 5000)

Totalt inkom nio ansökningar under det tredje kvartalet.
Film på Gotland har totalt ungefär 180 000 kr per år att fördela i stöd till kort- och dokumentärfilm.

Beviljade stöd kvartal 4 2019

Följande filmprojekt fick stöd av Film på Gotland vid årets fjärde ansökningsomgång:

Dreampiece/Avväpnad
Dreampiece/Avväpnad av Jens Friis-Hansen är en hybridfilm som rör sig i gränslandet mellan dokumentär-konst-essäfilm och som undersöker hur våld fortplantar sig i familjer genom generationer men också om aktivism som ett sätt att få slut på våldet, både på ett personligt och ett samhälleligt plan. Projektet har beviljats 4000 i arbetsstipendium för researchresa samt 15 000 i utvecklingsstöd för att göra en pilot.

I den mörka sanden
I den mörka sanden är en hybridfilm, i gränslandet mellan dokumentär och fiktion, som inspirerats av lajvkulturens uttryck och estetik. Manus och regi av Isak Sundström. Filmen utspelar sig efter att ett lajv har ägt rum. Vi får följa 16 olika karaktärer som rör sig i olika miljöer i det gotländska landskapet. Filmen ingår i filminstitutets och SVT:s satsning Moving Sweden och beräknas ha premiär på Göteborgs filmfestival i januari 2021. Filmen blir 70 minuter lång och har fått 10 000 kronor i produktionssstöd.

Utflykten
Manus och regi av Niklas Westergren. Utflykten är en dokumentär som speglar ett samarbetsprojekt med Baltic Art Centrum och Bergmancenter. Åtta femteklassare deltar i en workshop på Bergmancenter. Workshopen utgår från konstnären Fikret Attays film The flood berör flykt, exil, konstnärlig frihet, demokrati, civilkurage och flyktingmottagandet på Gotland ur ett historiskt perspektiv. Syftet med projektet är att tala demokrati, yttrandefrihet och samhällsengagemang. 10 000 beviljades i produktionsstöd.

Ön
Manus och regi av Tintin Scheynius. Ön är en kortfilm som handlar om förhållandet mellan Gotland och storstaden. Det gestaltas genom ett triangeldrama mellan stockholmstjejen Mika och gotlänningarna Kian och Therese. Stad ställs mot landsbygd, fastlänningar mot fastboende, sommarromantik mot en tuff och jordnära vardag. 10 000 beviljades i arbetsstipendium för research och platsrek.

Beviljade stöd kvartal 1 2020

Följande filmprojekt har fått stöd av Film på Gotland vid årets första ansökningsomgång:

Arbetsstipendium
Filmaren och scenografen Jacqueline Iturralde beviljades 3000 kronor i arbetsstipendium för en fortbildningsresa till Danmark. Syftet är att studera tidstypisk scenografi.

Den gröna cirkeln
Den gröna cirkeln är en adaption av en ungdomsroman av Stefan Casta. Det är en framtidsdystopi med miljötema där huvudkaraktären Hanna som är döv, försöker överleva en klimatkatastrof tillsammans med några andra ungdomar. Producenten Christina Olofsson, CO-film, beviljades 10 000 i utvecklingsstöd.

Försvunnen 197
2
En true crime-dokumentär om Sven Sjögren som under oklara omständigheter försvann från sitt hem i Lummelunda 1972. Ännu idag finns personer som aktivt försöker ta reda på vad som hände honom. Filmen produceras och regisseras av David Andersson och har fått ytterligare 10 000 för att göra klart en pilotfilm (projektet har tidigare beviljats 17 000 i utvecklingsstöd).

Ö
Manus och regi av Ottilia Wahl som har beviljats 10 000 i produktionsstöd för att färdigställa den psykologiska thrillern Ö. Kortfilmen utspelar sig i hästmiljö och handlar om två systrar, där den ena lider av psykisk ohälsa och har svårt att skilja på vad som är verkligt och vad som inte är det. Filmen beräknas vara klar till sommaren 2020.

Summers with Eddie
George Tiller är en österrikisk filmare och konstnär. Han har filmat på Gotland sedan 2009 då han kom hit för att göra en dokumentär om Ingmar Bergman. Då kom han i kontakt med Eddie Weki, en sudanesisk flykting som bott på Gotland i många år. Eddie har varit huvudkaraktär i Tillers båda långfilmer från ön, Persona beach (2011) och Overnight flies (2016). Summers with Eddie blir den avslutande delen i trilogin och beviljades 15 000 kronor i utvecklingsstöd.