Quickpix 2024

Folkets bio Betty – 13-14/9

Fredagen den 13/9 och lördagen den 14/9 går 2024 års Quickpix – Gotlands kortfilmsfestival av stapeln. Förvänta er Noomaraton, En Stor Liten Ö, filmvisning, mingel och samtal. Vi arbetar med festivalen i detta nu och kommer inom kort fylla på med mer information om festivalen.

ANMÄL DIN KORTFILM TILL GOTLANDS KORTFILMFESTIVAL QUICKPIX OCH TA CHANSEN ATT BLI UTTAGEN TILL SM I KORTFILM!

Har du gjort en kortfilm, en animation, konstfilm eller dokumentär, ett klipp på Youtube, en musikvideo, mobilfilm eller annan form av rörlig bild? Nu är det dags att visa den för fler!
Film på Gotland ger dig som är mellan 16 och 26 år chansen att visa din film och samtidigt kanske bli den som får representera Gotland med filmen under Novemberfestivalen i Trollhättan.

Filmen behöver vara färdigställd under 2023-2024 och vara max 15 min lång. Stämmer detta in på dig? Anmäl då din film senast 25 augusti 2024 och delta på Gotlands uttagning till Novemberfestivalen under Gotlands kortfilmfestival Quickpix i september!

Novemberfestivalen äger rum den 22-23 november i Trollhättan. Filmanmälan är öppen för regissörer baserade på Gotland i klasserna mellanvikt (16-19) och tungvikt (20-26). Läs mer om festivalen och tävlingskriterier: novemberfestivalen.se

Anmäl din film senast söndagen 25 augusti!

Tidigare års program och innehåll  

QUICPIX 2023

Tack för i år!

Med en fantastisk festivalhelg i ryggen vill vi tacka alla inblandade för ett fantastiskt arrangemang! Över 35 unika kortfilmer med kopplingar till Gotland visades på bioduken. 20 av dem tävlade om nationella finalplatser. Spännande människor i spännande och relevanta samtal och gäster från när och fjärran.  Vi ser redan fram emot nästa år och hälsar alla filmentusiaster välkomna till en ny spännande festival 2024!

Gotlands kortfilmsfestival – QUICKPIX 2023

Lör 30 september – heldag på Folkets Bio Visby (Adelsgatan 39) – FRI ENTRÉ!

VÄLKOMNA TILL GOTLANDS KORTFILMSFESTIVAL QUICKPIX!
Under Visbydagen öppnar Film på Gotland åter fönstret till den gotländska kortfilmen och välkomnar filmentusiaster av alla slag! Över 35 kortfilmer visas på bioduken – var och en med sin egen unika koppling till Gotland. 20 titlar tävlar om nationella finalplatser och publikens favoritfilm kommer att koras på prisutdelningen. 

Ta del av en heldag i filmens tecken med intressanta samtal som sätter fokus på brännande samhällsfrågor. Quickpix är också platsen där filmskapare och kreatörer möts, inspireras och får svar på frågor kring hur det fungerar att göra film på ön.

Välkommen! Inled dagen med frukostmingel, häng kvar hela dagen eller kör “pop-in-pop-out”. Öppet för alla och fri entré hela dagen! 

KONTAKT QUICKPIX – FILM PÅ GOTLAND
[email protected]

ARRANGÖRER
Film på Gotland och Region Gotland i samverkan med Filmregionerna, Novemberfestivalen, Film Stockholm AB och Folkets Bio Visby. 

Vinnare Quickpix filmtävlingar 2023!

STOR LITEN Ö

GUTAMÅLET – ETT SPRÅK
Regi: Ivar Engardt Titelman / 2023 / 4 min.

I en lika informativ som målande och personlig film väcks intresset för gutamålet genom tre intervjuer från olika generationer. Med glimtar från livet på Gotlands landsbygd med dess lantbruk, fiske och skola, berättas det med hjärta om värdet som gutamålet har för vår ö och hur det egentligen kom till. Mötet mellan generationer gör det på ett vackert vis tydligt hur Gutamålet är ett kulturarv samt också viljan att föra det vidare till kommande generationer. ”Gutamålet- ett språk” får mottagaren att både reflektera och känna. Gotlands magiska ljus, naturen och en stor mänsklighet har fångats i en film som lämnar mottagaren mer påläst och med en längtan efter mer.

SÅ LÄNGE VI LEVER
Regi: Molly Bröms / 2023 / 3 min.

Med en stark ton av nostalgi spelar Gotlands kustlinjer birollen i en minnesresa där musiken och låttexten ihop med vackra och berörande bilder skapar storyline och handling. Filmen inspirerar till att ta vara på stunderna vi delar med människor som betyder allra mest för oss. Filmen fångar känslan av kärlek, om det så för mottagaren handlar om kärleken till ön eller den första kärleken. ’Så länge vi lever’ är en vacker och konstnärlig kortfilm med romantik, nostalgi och vackra naturlandskap som väcker fria tankar och starka känslor hos mottagaren.

NOOMARATON GOTLAND

GRÅT INTE ÖVER SPILLD MJÖLK
Lag: Fleks.  / 2.20 min. Deltagare: Clara Johansson, Felix Rolfsson, Rickard Bergenarp, Tadeo Davidsson

Med ett högt tempo, snygg klippning och omedelbar action, fångas publikens uppmärksamhet från start. Filmen utnyttjar den handhållna kameran och de snabba klippen på ett effektivt sätt för att förstärka innehåll och ton. Detta tillsammans med gott skådespeleri, tydlig dramaturgisk uppbyggnad och oförutsägbar slutkläm gör att filmen håller en genomgående hög kvalitet.

PLANTAGIA
Lag: Saxofonklättring / 4 min. Deltagare: Eric Aronsson, Willy Nilsson, Alve Strömberg, Zi Kärnfelt

Med ett episkt anslag och komisk lätthet lyckas denna film förmedla en klassisk berättelse i en något oväntad tappning. Tävlingskriterierna är utgångspunkten snarare än något påtvingat. Tekniska begränsningar blir ett medvetet grepp i berättandet och karaktärernas enkelhet gör att det filmiska hantverket blir tydligare. Med humor, självdistans och förståelse för mediet har filmskaparna åstadkommit något som känns både smart och minnesvärt.

NOVEMBERFESTIVALEN

TIMEWALKER – REVISITED
Regi: Marwin Wanneby / Drama / 2023 / 5 min.

Årets vinnare av den regionala uttagningen till Novemberfestivalen i kategorin mellanvikt (16-19) år går till en film som fångar en frustration och ett sökande efter svar med ett poetiskt handlag.

Timewalker revisited speglar växandets frustration, livet är en resa mot ett nytt möte med sig själv, vem man är och vad man är. Filmskaparen har valt att visa detta genom dialoglös kommunikation, där musiken och de symbolfyllda bilderna för karaktärens talan.

PUBLIKENS PRIS

GOTLANDS BERÄTTELSE
Regi: Leo Sundström / Drama / 2023 / 4 min. 
Deltog i filmtävlingen En Stor Liten Ö

Publikens pris går till filmen som under Quickpix 2023 lyckas fånga besökarnas intresse allra bäst. Vinnaren utses genom omröstning som sker under festivaldagen utifrån bidragen till Stor Liten Ö, Noomaraton och Novemberfestivalen. TÄVLA MED DIN FILM PÅ QUICKPIX I SEPTEMBER OCH TA CHANSEN ATT BLI UTTAGEN TILL SM I KORTFILM! 

Är du mellan 16 och 26 år och har färdigställt din kortfilm (max 15 min) under 2022-2023? Anmäl då din film senast 15 september och delta på Gotlands uttagning till Novemberfestivalen under Gotlands kortfilmfestival Quickpix!

NOVEMBERFESTIVALEN
Novemberfestivalen äger rum den 24-25 november i Trollhättan. Filmanmälan är öppen för regissörer baserade på Gotland i klasserna mellanvikt (16-19) och tungvikt (20-26). Se mer om tävlingen och kriterier: 

https://film.novemberfestivalen.se/regler/

ANMÄLAN GOTLAND (senast 15 september)

Kontakta Monalisa Sundbom på Film på Gotland:
[email protected]

QUICKPIX 2022

Quickpix, Gotlands egen filmfestival, välkomnar filmentusiaster av alla slag och erbjuder programpunkter för både nybörjare och proffs! Dagen erbjuder allt från visning av Gotländsk kortfilm till exklusiva möten med filmare och förhandsvisning av en mycket spännande dokumentär som kommer att visas på SVT i höst!

Festivalen inleds med de tävlande bidragen från filmtävlingarna Stor Liten Ö och Noomaraton och andra kortfilmer gjorda av ungdomar med stöd av Film på Gotland och Region Gotland.

Quickpix är också Gotlands regionala uttagning till Novemberfestivalen i Trollhättan och de filmare mellan 16-26 som medverkar på festivalen har också möjlighet att tävla om att bli Gotlands bidrag till Sveriges film-SM för barn och unga vuxna.

Vinnarna i våra tävlingskategorier kommer krönas och firas med hjälp av både våra experter i årets jury och publiken som korar det kanske mäktigaste priset av dem alla… publikens favorit!

Program 2022:

12.30 Dörrarna öppnas
13.00 VÄLKOMMEN
13.10 FILMBLOCK 1: bidrag till Stor Liten Ö och årets film- och demokratisommarjobbare.
13.45 Paus (15 min)
14.00 FILMBLOCK 2: alla bidrag till Noomaraton Gotland
14.45 Paus (15 min)

15.00 3 x GOTLÄNDSKA FILMARE: Filmvisning, klipp & samtal med tre gotländska filmskapare kring deras aktuella projekt och arbetsprocesser.
Sebastian Gårdhagen, (2D/3D animatör) visar klipp och delar erfarenheter kring animations roll och som verktyg för sitt filmskapande.
Andreas Nordblom, (producent och regissör) förhandsvisar den snart färdigställda kortfilmen Vakuum och pratar mer om konstens roll i filmskapandet.
Jacqueline Ragheb, (regissör, Rumblewood) visar trailer och bakgrunds-klipp från produktionen av “Elsa” och resan från kortfilm till långfilmsformat.

16.15 Paus (15 min)
16.30 PRISUTDELNING: vinnare filmtävlingar och publikens pris
17.00 2 x MASTERCLASS: Från bok till film och mockumentärer

Ingela Magner, (manusförfattare och regissör) visar klipp från tidigare produktioner och berättar mer om aktuella projektet “Åskans dotter”, från bok till långfilm!
Heike Fink, (manusförfattare och regissör) från Tyskland visar klipp och berättar om hybridens kraft och utmaningar – dokumentär fiktionsfilm och “mockumentärer”. OBS! Sessionen hålls på engelska / this session will be held in English.

17.50 Paus (10 min)

18.00-19.15 FÖRHANDSVISNING: Vad hände med Sjögren?
Se första delen av dokumentärfilmen “Vad hände med Sjögren?” och förinspelad Q&A med klipparen och regissören David Andersson. Dokumentären som består av två avsnitt är Davids regidebut och har premiär på SVT i oktober.

19.15 Tack och hejdå!

QUICKPIX 2021

Nu på söndag den 26 september är det dags för årets gotländska kortfilmskavalkad med visning av alla bidrag till filmtävlingarna Stor Liten Ö och Noomaraton Gotland på Biograf Borgen I Visby!
Totalt visas 15 kortfilmer som skapats av filmtalanger runt om på ön! Festivalen får även återbesök av GOLDEN GOTLAND TV som kommer dela sina bästa filmskapartips & tricks och hur en bäst når ut genom duken & skärmar!
Avslutningsvis blir det kröning av vinnarna i de båda tävlingskategorierna och inte minst publikens pris! Quickpix är också Gotlands regionala uttagning till Novemberfestivalen – Sveriges film-SM för barn och unga vuxna!
På grund av coronapandemin och fortsatta restriktioner på biograferna (t om 29 september) så genomförs filmvisningarna och prisutdelningen enbart för deltagande filmare och särskilt inbjudna gäster i år!
Program 2021:
13.45 Dörrarna öppnas!
14.00 Välkommen!
14.10 Filmpass 1: alla bidrag till Noomaraton Gotland
15.00 Paus
15.10 Filmpass 2: alla bidrag till Stor Liten Ö och filmbidrag som tävlar i uttagningen till Novemberfestivalen.
15.30 Inspiration: GOLDEN GOTLAND TV
16.05 Paus
16.15 Prisutdelning & avslutning
Mer om Noomaration: https://noomaraton.se/
Mer om Novemberfestivalen: www.novemberfestivalen.se
Arrangörer: Film på Gotland i samarbete med Filmregionerna & Novemberfestivalen.