Inga Kempe vinner Efter Bergman-priset 2021!

Inga Kempe och hennes projekt Lifsens rot är årets mottagare av Efter Bergman 2021. Lifsens rot är en adaption av Sara Lidmans roman med samma namn och som kommer att vara filmskaparens långfilmsdebut.

Juryns motivering lyder:
”Redan i Själakon har Inga Kempe funnit en egen ton i sitt filmskapande. Skört men distinkt väcker hon existentiella och sociala frågor. Med adaptionen av Sara Lidmans roman Lifsens rot fortsätter hon sitt visuella och narrativa utforskande av samma teman i långfilmens form. För ett vackert filmmanuskript som varsamt bevarar och väcker liv i Sara Lidmans värld och där varje scen tycks snudda vid själva existensen” skriver juryn i sin motivering.

Inga Kempe, ursprungligen från Söråker i Medelpad, är en manusförfattare och regissör baserad i Sundsvall och Visby. Efter studier i animation, teater, dans och filmmanus tog hon examen i filmregi vid Prague Film School i Tjeckien 2015. Hon har regisserat ett flertal kortfilmer, bland annat Själakon som vann Storspoven vid Umeå Europeiska Filmfestival 2020. Juryn för Efter Bergman 2021 består av filmskaparen Milad Alami, författaren Sara Stridsberg och Ola Sigurdson, professor i teologi vid Göteborgs Universitet.
Stort grattis Inga!